Aiheittain

tiistai 16. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 kuudestoista luukku

Aamutoimet suoritettuaan, valmistautui Tonttu Tohvelo lähtemään takaisin junahallille. Mennessään hän poikkesi kysymään Tonttu Kotitontun vointia, joka ilmoitti voivansa jo kokolailla hyvin, joten kaverukset kävelivät hallille.

Tonttu Höyry Ratakisko oli jo heitä odottamassa ja antoi pojille ohjeen nostaa ovi pois saranoiltaan. Sen tehtyään kaverukset ruuvasivat saranat irti ja huomasivat, että ruuvit olivat kovin ohuiksi käyneet. Tonttu Höyry Ratakisko sanoi, että tämän jälkeen on syytä tarkastaa kaikkien ovien saranoiden kiinnitys, erityisesti ulko-ovet.

Vanha mestari kehotti poikia veistämään puutappeja ruuvien reikiin, jotta uusille ruuveille saataisiin tukeva sija. Pojat veistelivät ja kun työ oli valmis, niin kuumennettiin hieman pihkaa liimaksi. Puutapit pyöritettiin sulassa pihakassa ja vasaroitiin ruuvien tekemiin reikiin.

Ovesta irrotettiin myös kahvat ja lukko. Tonttu Höyry Ratakiskon ohjeiden mukaan pojat avasivat lukon ja puhdistivat sen sekä kahvojen liitospinnat. Saranoiden liitospinnat puhdistettiin myös. Vielä rasvat paikoilleen ja osat hallin hyllylle odottamaan oven valmistumista.


Myös toinen ulko-ovi näytti huonosti kiinnitetyltä ja se sai saman toimenpiteen. Nyt oli jo ilta pitkällä, joten Tonttu Tohvelo totesi, että nyt on aika lähteä kotiin ja huomenna viedään ovi puusepän verstaaseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti