Aiheittain

perjantai 5. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 viides luukku

Tonttu Tohvelo heräsi uuteen aamuun ja ilahtui siitä, ettei eilinen pyllähdys vammaa aiheuttanut. Eilisen urakoinnin jälkeen hän oli hyvin uupunut ja ryhtyi nyt kassinsa purkuun, aamupuuron kypsymistä odotellessa. Voi itku, unohdin reseptit antaa, huokasi Tonttu Tohvelo.

Aamupuuroaan syödessään, muisti myös Pikkutonttu Juuso Jäkälää ja päätti käydä Tonttuperhe Jäkälän luona, ennen kuin lähtisi Tonttukoululle pöytiä varastoon viemään, sillä juhlasali pitää saada kuntoon huomista juhlaa varten.

Yöllä oli satanut lunta, joten Tonttu Tohvelo otti sukset esille ja iloitsi, että keväällä oli huolellisesti pohjat tervannut. Talvipomppaan heijastimet ja kohti koulua.

Tonttuperhe Jäkälä oli aamupuurolla vielä, kun Tonttu Tohvelo sinne saapui. Tonttu Tohvelo pyysi anteiksi Pikkutonttu Juusolta, sillä huolimaton olin ja siksi liukastuin. Ei hätiä mitä, sanoivat Isitonttu ja Äititonttu Jäkälä. Tekevälle sattuu ja toivottavasti Pikkutonttu Juuso oppii varomaan. Vamma pieneksi jäi ja haitta minimaalinen. Pikkutonttu Juuso esitteli sidostaan, jossa pupuset juoksevat kilpaa. Tämän avulla paranen pian, lausui hän.

Oletko koululle menossa, kysyi Isitonttu Jäkälä. Sinnehän minä, vastasi Tonttu Tohvelo. Uotas hetki, niin sivakat esiin kaivan ja yhdessä matka taitetaan. Hetken päästä saapuivat tontut koululle.

Suruissaan istui koulun juhlasalissa emäntä Tonttu Manteli ja muisteli omaa huolimattomuuttaan. Häntä yritti lohduttaa Tonttu Suopayrtti, mutta koki syyllisyyttä, että itse ei asiaa huomioinut. Rehtori Tonttu Agricola istui myös surkeana. Minkälainen rehtori olen, kun en paremmin turvallisuudesta huolehtinut.

Tonttuherrat saapuivat sovitusti salin saattamiseksi juhlakuntoon ja näkivät surullisen tonttukolmikon. Tonttu Ikirouta loihi lausuman, te suotta suretta, tapahtunutta ei pois pyyhkiä voi, mutta jos opiksi otatte, voidaan vastaisuudessa vaara välttää. Tonttu Tohvelo sai idean, ensivuonna kuumaa peltiä ei saliin päädy, yksi suuri pöytä keittiöön mahtuu. Tämä kannatuksen sai valtavan.

Tonttu Tohvelo muisti reseptit ja antoi ne Tonttu Mantelille, joka suuresti ilahtui ja esitti Rehtori Tonttu Agricolalle, joskos ensivuonna tehtäisiin laatikot myös yhdessä. Nyt nousi ilo ja ryhtyivät tontut juhlasalin kuntoon laittamiseen. Suuret pöydät vietiin takaisin varastoon, sillä niitä tarvittaisiin seuraavan kerran torttu ja pasteija talkoisiin sekä lahjojen paketointipäivinä ja jouluaaton puurojuhlassa. Tonttu Suopayrtti puhdistutti kaikki paikat ja tonttuherrat kantoivat varastosta penkit. Havuköynnökset viritettiin saliin ja kynttilät jalustoihinsa.

Missä ihmeessä on näyttämön verhot, niit mistään löydä en, sanoi Tonttukoulun talkkari Tonttu Sirkkeli. Voi kauhistuksen kanahäkki, nyt on paniikki paikallaan. Kaikki ryhtyvät etsimään. Koulun juhlasaliin saapuu vaatturimestari Tonttu Tekstiili, käsissään pakka kangasta ja hämmästelee hiljaisuutta salissa. Ovatko kaikki kotiin jo lähteneet ja myöhässä olen.

Tontut palaavat surkeana juhlasaliin, sillä näyttämön verhoja ei löytynyt. Juhlasalissa he tapaavat Tonttu Tekstiilin. Mikä itku ja vaikerrus on täällä, kysyy hän. Paikalla olevat tontut lausuvat yhdestä suusta, verhot näyttämön kateissa on. Tonttu Tekstiili nostaa kangaspakan eteen ja kertoo, että tässä nämä uudet verhot ovat, kesällä jo tilasitte uudet vanhojen rispaantuneiden sijaan, juhlaan huomiseen. Pistetääs paikoilleen ja tarkastetaan, että mitotus on oikea.


Nyt verhot paikkansa saivat ja mitat oli Tonttu Tekstiili tarkat ottanut. Iloissaan alkoi Tonttulan väki odottaa huomista juhlaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti