Aiheittain

torstai 4. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 neljäs luukku

Tonttu Tohvelo heräsi hyvillä mielin, sillä eilen saatiin tehtyä laatikot koko Tonttulan väelle. Mielissään oli Tonttukoulun emännän Tonttu Mantelin kiitoksista isomummun reseptejä kohtaan. Syötyään aamupuuronsa, päätti Tonttu Tohvelo kopioida reseptit kiitokseksi avusta ja otti esiin mustepullonsa ja kynänsä.

Huolellisesti ja siistillä käsialalla siirtyivät laatikoiden ohjeet paperille, vietäväksi Tonttukoulun emännälle. Tonttukoululle kun on tänään kutsuttu koko Tonttulan väki piparitalkoisiin. Kirjoitustyön tehtyään, sonnustautui Tonttu Tohvelo lähtemään koululle.

Ensin hän laittoi kassiin juuri kirjoittamansa reseptikopiot. Tulleessa kutsussa kehotettiin ottamaan mukaan sisäjalkineet ja esiliina, jotka päätyivät kassiin. Otanpa vielä mukaan parit patakintaat ja oman kaulimen, tuumasi Tonttu Tohvelo.

Juuresten hakureissusta muistui nopeasti mieleen TP:n ylikomissaari Tonttu Pykälän sanomat sanaset, joten takkiinsa ripusti heijastimen parin ynnä pyöräänsä lyhdyn tietä pimeää valaisemaan.
Nyt poljen rauhallisesti ja ympärilleni katson, ajatteli Tonttu Tohvelo ja turvallisesti saapui koulun pihamaalle.

Koulun juhlasalissa oli valtava puheensorina, sillä Tonttulan väki oli saapunut runsaslukuisena paikalle. Puhujapönttöön nousi Tonttukoulun rehtori Tonttu Agricola. Kopisti nuijaansa hetken ja saliin syntyi hiiskumaton hiljaisuus. Rehtori kiitti kaikkia paikalle tulijoita ja puheessaan muistutti varovaisuutta kuumien uunien vuoksi. Tonttu Agricola muistutti myös, että juuri uunista otettu piparikin on polttava ja aikuisten tulee huolehtia pikkutonttujen edesottamuksista.

Tonttu Manteli nousi seuraavana puhujapönttöön ja jakoi kaikille tehtävät. Tonttuherrat saivat kantaa isot pöydät varastosta juhlasaliin ja Tontturouvat ja neidit ryhtyivät taikinan tekoon. Pian olivat kaikki työntouhussa ja pelti toisensa jälkeen täyttyi pipareista. Oli possua, ukkoa, akkaa, tähteä ja piparkakkutalon osia.

Tonttu Tohvelo oli iloinen, sillä hän sai parikseen hyvän ystävänsä ja naapurinsa Tonttu Kotitontun sekä vanhan, viisaan tontun naapurustostaan. Tonttu Ikirouta kun oli hyvä tarinankeroja ja viihdytti tarinoillaan myös Tonttulan pienimpiä.

Sivupöydille tuli yhä enemmän valmiita papereita. Pikkutonttu Juuso Jäkälää vetää puoleensa valmistuneet piparit ja aatoksena yksi suihinsa natustella. Yhden tärkeän tehtävän oli Tonttu Manteli unohtanut ja kun aikaa oli vierähtänyt, niin jauhoja oli varissut myös lattialle. Tonttu Tohvelo oli siirtynyt peltien kuljettajaksi ja käsisään kuuma pelti, hän liukastuu jauhoisella lattialla. Pellillä piparit pysyivät vaikka Tonttu Tohvelo pepulleen pyllähti, mutta kuuma pelti osui Pikkutonttu Juuso Jäkälän käsivarteen.

Nyt sali täyttyi Pikkutonttu Juuso Jäkälän itkusta. Onneksi talkoisiin osallistui myös TOP:n vapaalla oleva väki, joten Ensihoitajatonttu Laastari aloitti välittömästi palovamman viilentämisen. Myös TOP:n johtava Tonttu Vesitonttu puuttui asiaan. Nyt luudat heilumaan ja jauhot lattialta pois, se vaaraa aiheuttaa, meille jokaiselle.

Tonttu Tohveloa itketti Pikkutonttu Juuson kohtalo, mutta vielä oli surullisempi Tonttu Manteli. Tonttukoulun rehtori Tonttu Agricola nousi puhujapönttöön ja nuijaa napautti, jotta kaikki kuuntelisivat. Sanoi hän, kaikki työ nyt seis, lattiat on jauhoista puhdistettava pikaisesti.
Tonttukoulun pääparkettikosmetologi Tonttu Suopayrtti kutsui kollegat apuun ja pian oli lattia putipuhdas. Pikkutontun Juuso Jäkälän veivät Isitonttu ja Äititonttu ensiapuun, jossa todettiin vamman jääneen lieväksi hyvän viilennyksen ansiosta.


Tämän tulen muistamaan, ajatteli Tonttu Manteli ja lisäsi tehtäväluetteloon putspankkaajat. Tonttu Tohvelo oli iloinen, ettei Juuso sittenkään käynyt pahasti, kotiin polkiessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti