Aiheittain

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 seitsemäs luukku

Tonttu Tohvelo heräsi myöhään, sillä eilinen juhla oli venynyt yli puolen yön. Aamupuuroaan syödessään hän muisteli iltaa ja siinä sivussa selaili Tonttulan Sanomia, joka laajasti kertoi juhlien kulusta.

Erityisen ilahtunut hän oli siitä, että lipunnostosta otettu kuva kuvasi juuri sitä täsmällisyyttä, jota tilaisuudessa pitikin olla. Tonttu Kotitonttu kolkutti ovelle ja kysyi, onko sinulla vielä puuroa jäljellä, sillä minulta olivat ryynit loppuneet ja tänään ei kauppa ole auki. Otahan lautaselle puuroa ja istu seuraksi, virkkoi Tonttu Tohvelo.

Yhdessä ystävykset muistelivat juhlaa. Molemmat purskahtivat nauruun, muistaessaan Tomte Kyrktorn:n ja vanha tontturouva Matilda Juuristo:n tanssimaa kiperää tonttupolkkaa. Ei olisi uskonut, että heidän ikäisillä vielä jalka niin reippaasti lattiaa tömistyttää.

Tonttukoulun oppilaiden näytelmä oli kaverusten mielestä hienosti toteutettu ja Tonttu Ikirouta oli vakuuttava presidentti. Illan aikana esitetty Tonttuparaati-tanssiesitys sai myös kehuja. Hienosti hoidettu juhla.

Iltapäivällä Tonttulan väki saapui saattamaan vieraitaan kotimatkalle. Kiitokset sinkoilivat puolin ja toisin. Yhtäkkiä kaikki pimeni. Ei palanut enää kuusen lamput ja veturi asemalla hiljeni täysin. Kaamoksen hämärässä syntyi hiljaisuus. Voi häpeän häpeä, manasi kunnanjohtaja Tonttu Tuikitärkeä, kuinka vieraidemme kotimatka alkaa voi, vaikersi hän.

Tonttulan väestä alkoi kuulua hiljaista pulinaa ja sitten pyörien kitinää. Esiin astui Tonttu Ikiroutaakin vanhempi tonttu tai oikeammin ei astunut, vaan rullasi pyörätuolillaan. Tuolla varastossa on vielä se vanha veturi ja vaunut sen, ne helposti liikkeelle saadaan, totesi Tonttu Höyry Kiskonpätkä, joka oli toiminut vuosikymmeniä veturimiehenä ja kuutio kaupalla halkoja pannun alle heitellyt. Ei ollut kertonut kenellekään, että vuosia oli vanhaa kalustoa huoltanut.

TSV:n porukka järjesti jo valaistusta ja halkoja veturiin. Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi junamiehiksi. Minä myös, julisti Millisentti Mitta. Tonttuperhe Suopayrtti ilmoitti välittömästi, että vaunut hohtavat puhtauttaan, alta aika yksikön. Siirtyivät sitten vanhaan veturihalliin.

Tonttu Höyry Kiskonpätkän avustuksella veturin kattilan alle valkeat viriteltiin. Vaunut puhdistettiin, varmuuden vuoksi vaikka ne siivot olivat. Pian puksutti vanha höyryveturi asemalaiturille. Matkahytit olivat öljylampuin valaistut, kiitos TSV:n.

Tonttuorkesteri viritti viisun ja haikeat jäähyväiset jätettiin. Vieraat nousivat vaunuihin ja vilkuttivat ikkunoista Tonttulan väelle.

Hienot oli juhlat, totesi Tonttu Torvelo ja onneksi oli vielä tuo vanha juna, sen jo luulin kadonneen. Taitaa Millisentti Mitasta tulla uusi junamestari, niin innostunut oli hän vanhasta veturista ja vaunuista sen, totesi Tonttu Kotitonttu.


Ystävykset kotimatkan yhdessä taittoivat hiljaisuuden vallitessa. Tonttu Tohvelo sanoi portilla ystävästään erotessa, nyt aikaisin nukkumaan, sillä huomenna on monta tointa tehtäväksi. Tonttu Kotitonttu totesi, näin on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti