Aiheittain

sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018 Toinen luukku

Tonttu Tohvelo heräsi aikaisin, jotta saisi aamiaisen rauhassa syödä. Hän kun oli niitä tonttuja, joille ylösnouseminen ja herääminen ovat kaksi eri asiaa. Kahvia juodessaan hän jo päässään pohti junan mahdollista reittiä, jotta muistaisi puutavaran ja veden täydennyspisteet. Toki ihmisten rautatieasemien yhteydessä niitä oli, mutta käytännön syistä, niitä käytettiin vain aamuöiden tunteina.

Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu lähtivät kävelemään veturihallille ja siinä pohtivat, ketä tänä vuonna tulee vieraiksi. Tonttu Kotitonttu toivoi tapaavansa uudelleen Alf Slotsholmenin, joka niin taitavasti kertoi tarinoita. Tonttu Tohvelo taas toivo Leka Muurikiven, joka tarinat Olavinlinnasta ja kaupungista itsestään olivat mainioita. "Ainakin se tarina leipurista oli hauska": totesi tonttu Tohvelo ja ystävykset purskahtivat nauruun.

Junahallille tulessa he kuulivat kovaäänistä keskustelua ja ylinnä kaikui Millisentti Mitan kimakka ääni, jota säesti Anniina ja Aukustiina Manteli, kaksostytöt, jotka toimivat junassa leipureina ja ruuanlaittajina. Tonttu Höyry Ratakisko ja Tontturouva Ratakisko olivat myös paikalla. Ääntään kuuluviin yritti Valtteri Vaara, yhdessä Simeon Sinivuori. Tonttu Kotitonttu kysyi: Mikä on nyt toran aiheena, tietää tahtoisin?

Kaikki alkoivat puhua yhteen ääneen, mutta Tonttu Kotitottu sanoi napakasti, että yksi kerrallaan. Näin päästiin selville, että vaunujen saranat olivat vielä voitelematta, mutta eilen ei ollut mahdollista, siivouspuuskassa sinne mennä. Tontturouva Ratakisko sanoi: "Millisentti, tiedän, että junaemännän työ on sinulle kaikki kaikessa, mutta siinä tarvitaan mielenmalttia, jotta koko porukka voi tehdä työtä koko junan eteen." Millisentti oli pahoillaan, mutta toivoi, ettei juna likaannu rasvauksen aikana. Simeon Sinivuori ja Tonttu Tohvelo vakuuttivat, että sotkua ei tule, sillä mahdollinen ylijäämä pyyhitään tarkoin pois.

Sovussa taas totesi Tonttu Höyry Ratakisko ja siirtyi katselemaan, kun Tonttu Kotitonttu ja Valtteri Vaara alkoivat tehdä sytytysvalkeaa höyrypannun alle. Tontturouvat Ratakisko oli siirtynyt ravintolavaunuun ja loi tyttöihin tyytyväisyyttä huokuvan katseen. "Täällä on todella kaunista ja siistiä": sanoi hän. Tulen puhistessa pannun alla pyyhälsi paikalle kunnanjohtaja Tonttu Tuikitärkeä ja ojensi kuoren matkasuunnitelmasta. "Lähtö huomenna, kello kaksitoista, tasan": sanoi Tonttu Tuikitärkeä tohkeissaan.

Minne vie junan matka? Se selviää, kun aukeaa kolmas luukku.

2 kommenttia: