Aiheittain

tiistai 11. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018 Yhdestoista luukku

Tonttu Tohvelo oli nauttinut jo hyvän annoksen kaurapuuroa ja naposteli kahvinsa kanssa ruisleipäviipaletta. Hän höristi korviaan, sillä kuului kuorma-auton ääni. "Ai niin, Joonaksen ahkio tulee": totesi Tonttu Tohvelo puoliääneen. Tänään ahkioille on totisesti käyttöä, sillä on pipari ja torttu talkoot.

Joonas Porosuksi valjasti poronsa Pekan heti uuden aihkion eteen ja ajoi myllylle, sillä jauhoja piti kuljettaa useita säkkejä koululle. Jo varhain aamulla oli tontut kerääntyneet juhlasaliin, jossa tehtäisiin suuret määrät pipareita, pasteijoita, piirakoita ja torttuja.

Tonttu Mantelin johdolla kiehui keittiössä riisit pasteijoita varten sekä luumut torttuja varten. Salissa oli kolme pöytää, jotka tekivät piirakka taikinoita ja asettivat ne vuokiinsa. Viisi pöytää kaulitsi piparitaikinoita ja neljässä pöydässä kaulittiin pasteijataikinaa. Kuudessa pöydässä kaulittiin voitaikinaa. Kaikki osallistuivat työhön. Tosin aivan pienimille oli järjestetty leikkinurkkaus, jossa menoa valvoivat Tekla Tekstiili ja Pekka Pykälä. Olihan se vaarallista, jos pikkuiset juoksentelisivat paikasta toiseen.

Keittioon oli nostettu kaksi suurta pöytää, johon kuumat tuotteet laitettiin jäähtymään pelleillään, ennen kuin ne siirrettiin salin puolelle, jossa ne pakattiin rasioihinsa. Oli suurempaa ja pienempää rasiaa, joista kukin sitten sai valita tarpeen mukaan, kun joulun alla jaettiin talkoiden työt. Kesken suurinta hulinaa tupsahti paikalle postiljooni, joka etsi tonttumeresta rehtori Agricolaa. Hänet löydettyään antoi kirjeen Tonttu Agricolalle, joka avasi sen ja kurstisti kulmiaan.

Mitä paljastui kirjeestä? Se selviää, kun aukeaa kahdestoista luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti