Aiheittain

lauantai 1. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018 Ensimmäinen luukku

Tonttu Tohvelo oli herännyt kaamosaamuun, jota valaisivat kauniit revontulet. Hän laittoi puuhellaan valkean ja ryhtyi tavalliseen tapaansa keittelemään aamupuuroa ja mieluisintan eli ohraryynipuuroa. Sen seuraksi oli eilen keitettyä karpalokiisseliä, jotka yhdistelmänä oli Tonttu Tohvelon ehdoton suosikki.

Puuron ja kahviveden kiehumista odotellessa hän leikkasi kauraleivästä pari tuhtia siivua, sivalsi voita pintaan ja asetti juustosiivun päälle. Aamiaisen valmistuttua hän söi kaikessa rauhassa ja lueskeli Tonttulan Sanomia. Kunnanjohtaja Tonttu Tuikitärkeä kertoi lehden sivuilla tulevasta itsenäisyyspäiväjuhlasta ja hössötti aisan suhteen, kuten muinakin vuonna ja kaikki kyläläiset kyllä tiesi, että Tonttulan väki hoitaa juhlat kotiin ihan kuin ennenkin.

Tonttulan Oma Palolaitoksen eli tutummin TOP, palopäällikkö Tonttu Vesitonttu varoitteli jälleen avotulen käsittelystä ja Tonttu Tohvelon posket lehahtivat kirkkaan punaisiksi muistaessaan oman tohelointinsa lyhydyn kanssa ja Tonttu Vesitontun vakavat sanat. Onneksi vuosien aikana on jäkälä taasen kelopuuhun kasvanut, joten mustat läikät ovat lähes piilossa. Siellä oli myös mainos Tonttulan Soitu ja Valo sähköyhtilötä, jossa mainostettiin turvallisia ledikynttilöitä ja soihtuja. "Tuollainen ledisoihtu voisi olla kiva tuossa portaan vieressä, sillä lyhty portaiden vieressä on vaaraksi": tuumi Tonttu Tohvelo.

Aamiaisen jälkeen Tonttu Tohvelo tiskasi astiat ja pukeutui, sillä oli aika lähteä veturihallille. Yhdessä ystävänsä ja naapurinsa Tonttu Kotitontun kanssa he kävelivät veturihallille, sillä oli tehvä viimeiset valmistelut, sillä eihän junan lähtöön ollut montaa päivää. Veturmiesten toinen pari, Valtteri Vaara ja Simeon Sinivuori, olivat jo paikalla. Pojat ryhtyivät yhdessä lastaamaan halkoja vaunuun ja pyrkivät olemaan kaukana pölyhuiskujen täyttämistä vaunuista.

Millisentti Mitan johdolla tytöt puhdistivat viimeisetkin pölyhiukkaset paikoilta ja varmistivat, että kaikki kuivaruokatuoteet ovat paikoillaan ja paikkaukset tiiviitä. He petasivat makuuvaunujen vuoteet raikkailla lakanoilla, sillä petivaatteet täkkejä myöten olivat olleen yön ulkona tuulettumassa ja pikkupakkanen oli ne raikastanut.

Mitä tapahtuu huomenna. Se selviää, kun aukeaa toinen luukku.

2 kommenttia: