Aiheittain

perjantai 21. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018 Kahdeskymmenesensimmäinen luukku

Tonttu Tohvelo oli nauttinut aamiaisen ja siivosi nyt kotikoloaan, kuten hän itse sitä nimitti. Matot tuulettuivat piiskattuna narulla ja lattiat oli lakaistu ja luututtu. Pyyhki vielä pölyt ja vaihtoi puhtaat ikkunaverhot. Ryhtyi sitten keittelemään perunoita ja punajuuria ja niiden kiehuessa pilkkoi suolakurkkuja, kunnes muisti, että oli unohtanut sipulit. "Täytyy käydä vielä Tonttulan Vihanneksessa, kun käyn kuusen hakemassa": sanoi Tonttu Tohvelo puoliääneen.

Hän vei eteiseen perunat ja punajuuret jäähtymään ja lähti sitten kuusen hakuun. Se oli joka vuosi yhtä vaikeaa, sillä aina viereinen oli kauniimpi. Lopulta löytyi sopusuhtainen kuusi, jonka yhdellä sivulla oli oksat lyhyitä eli täydellinen kuusi nurkkaan. Paluumatkalla hän poikkesi sipuleita noutamaan ja otti sekä keltaisia että punaisia. "Punaiset sipulit ovat kivan näköisiä perunasalaatissa": tuumi Tonttu Tohvelo.

Koululla oli hiljaista, sillä varsinainen koulutyö päättyy pakettitalkoisiin. Huomenna iltapäivällä olisi todistusten jako ja joulujuhla. Rehtori Agricola istui yksin kansliassaan ja pohti kevät lukukautta, kun puhelin soi ja hieman säpsähti pärähdystä. Luurissa oli Tonttu Tuikitärkeä, joka kertoi kunnanjohtajan menneen jo aamulla vanhustetalon keittiöön ja kertonut, että sen toiminta alkaa jälleen. Ruusa Orvokki oli aivan äimän käkenä ja oli pitkään hiljaa, mutta lopulta kysyi, että oikeastiko täällä taas tehdään ruokaa.

Kunnanjohtaja vakuutti, että työ alkaa taasen ja entiset keittiön tytöt tulevat jo tänään ja tarvikkeet saadaan tilata jo tänään. Kunnanjohtajan lähdettyä Ruusa Orvokki istui hetken paikoillaan ja lähti sitten vanhusten luokse ja kertoi ilouutisen. Se sai vanhusten joukosta suuren kiitoksen ja ilahdutti heitä, etenkin kun Ruusa Orvokki kysyi ruokatoiveita ja ensimmäisenä tuli vanhan ajan kunnon silliloora, kuin yhdestä suusta. Ruusa Orvokki kertoi, että se valmistuu huomisen lounalle, sillä tänään tulee viimeiset kaukoruuat.

Millainen vilske on keittiössä? Se selviää, kun aukeaa kahdeskymmenestoinen luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti