Aiheittain

maanantai 31. joulukuuta 2018

Aikakatsaus vuoteen 2018

Kun katselee mennyttä vuotta, niin aika synkeältä näyttää maamme tilanne. Hallitus myhäelee, kun työllisyyden tavoite on saavutettu, mutta siihen se sitten jääkin. Liian paljon on tapahtunut negatiivista ja väestön mielestä kasvuennuste ei täyty ja tätä mieltä ovat ekonomistit.

Aktiivimalli rankaisi työttömiä ja nyt valmistuneessa tutkimuksessa heikoimmille jäivät 45-55 vuotiaat miehet. Tosin joissain tutkimuksissa miesten etuus on kokemus ja naisten kohdalla on ikä = vanhentunutta tietoa. Joka tapauksessa miehet joutuivat rankaisun kohteeksi useimmin kuin naiset, joilla ikähaarukassa yli 60 vuotta alkoi alamäki. Luonnollisesti tämä on lisännyt toimeentulonturvan hakua. Ei mennyt Lindströmin hommat ihan putkeen. Lisäksi on luvassa aktiivimalli kakkonen, joka on ideana jo ihan katastrofi eli sanktioita lisää ja juuri niille, joiden työllistyminen on vaikeinta.

Koulutus on ollut leikkurin alla jo pitkään, joten pisan tulokset ovat jääneet alakanttiin. Tosin itse epäilen nykyaikaista nuorisoa ja opetusmenetelmiä, jotka nojaavat yhä enemmän tietotekniikkaan ja perusopetus jää heikoille, matematiikka, fysiikka, kemia, historia ja kirjoitus sekä lukeminen on toisarvoista ja KVG tietää kaiken. Epäilen myös sitä, että kaikille on sama opetus vaikka edellytys olisi toisenlaista, sillä koulujen tavisluokilla on niitä, jotka eivät sinne sovellu. Tässä kohtaa jätän partalapset pois.

Partalapset ovatkin sitten kunnostautuneet, mutta hieman toisin. Ei tullut lääkäreitä tai insinöörejä vaan sossun elättejä ja valitettavasti ovat myös kunnostautuneet rikoslain tarkoittamissa rikoksissa, joita on paljon. Oulu oli vain yksi, mutta montako on, joista ei kerrota. Surmatöissä ovat myös kunnostautuneet, joista viimeisimmässä sai surmansa lapsi. Pakolaiskeskustelua ei ole saatu aikaiseksi vaan kyseessä on juupas - eipäs kisailu.

Syntyvyys on ollut alhaista jo pitkään ja itsellenikin tuli yllätyksenä, että lapsilisät ovat laskeneet. Moniko lykkää lasten hankintaa tai jättää sen kokonaan väliin, kun rahat eivät yksinkertaisesti riitä edes perustoimeentuloon. Jo keskituloisella on nykyisin vaikeuksia taloudellisesti, sillä asumiskulut ovat monella paikkakunnalla karanneet lapasesta. Kiinteistovero on autoilun verotuksen lisäksi toinen lempilapsi kunnille ja kiinteistöveroahan korotetaan joka vuosi. Monessa kunnassa on lisäksi otettu käytöön hulevesimaksut ja tätä ei kyllä monikaan omakotitaloasuja ymmärrä. Minun pitäisi laskuttaa kuntaa eikä päinvastoin, sillä asvalttitien kallistukset ovat perseellään, joten vesi sieltä valuu kotikadulleni ja sieltä pihoihin. Mutta kun ne putket pitäisi saada asvaltoiduilla alueilla toimimaan. Maksakoon ne, jotka sen asvaltin ovat halunneet. Vastaava tilanne on näkynyt myös maailmalla, kun kansalaiset ovat prosteinoineet liian suuria elinkustannuksi.

Poliittinen kenttä maassamme on yhtä sirkusta, mutta media muistuttaa meitä siitä, kuinka kansat ovat äänestäneet väärin. Monissa maissa ovat voitolle päässeet ne, jotka ajavat kansansa, kulttuurinsa, tapojensa ja kielen puolesta. Medialle tämä on taas aivan kauheaa eikä Trumpfobiasta ole vieläkään irti päässeet.

Vanhushuollon tila on puhuttanut ja se ei ole kehuttava, sillä työntekijävaje on suurta. Kohua herätti myös se, että hoitajiksi koulutetaan alalle täysin sopimattomia tyyppejä, joilla on entuudestaan jo mielenterveys- tai päihdeongelmaa ja lisäksi koulutetaan lähes kielitaidottomia tulijoita alalle. Kuitenkin meillä on huomattavaa ylitarjontaa erilaisista median, toimistojen ja pankkien henkilöstöstä, mutta koulutuspaikkoja ei ole vähennetty vaan päin vastoin lisätty.

Kansa on tutkimusten mukaan raitistunut ja alkoholilainsäädännön lieveilmiöt taisivat näkyä vain eduskunnan pikkujouluissa toissa jouluna. Koko alkoholiuudistus meni metsään myös puolisoni osalta, sillä kauppojen hyllyt täyttyivät saksalaisista oluista, mutta ne korvautuivat pian lonkerolla, kun suomalainen ei osta kuin keppanaa tai lonkeroa. Tämä uudistus tarkoitti lisätyötä minulle eli oluen tekoa kotona. Päihdetilastoissa onkin tapahtunut käänne toisaalle eli perinteisiä rattijuoppoja jää kiinni aiempaa harvemmin, mutta luvattoman usein uutinen rattijuoposta päättyy sanoihin "mutta, huumausainepikatesti osoitti positiivista.". Tätä suuntausta todisti jo jätevesitutkimus eli käytön määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Aineiden tuontisektorilla ovat myös tulijat kunnostautuneet mallikkaasti.

Tässä pieni pintaraapaisu menneeseen vuoteen. Edessä on mielenkiintoinen vuosi vaaleineen. Saako Ruotsi viimein hallituksen vain äänestetäänkö uusiksi? Monta on kysymystä edessä.

Toivotan lukijoilleni antoisaa uutta vuotta.


4 kommenttia:

 1. Eipä tuohon ole paljoa lisättävää. Muuta kuin ehkä se, että se kuuluisa työllistämistavoitekin taisi toteutua vain tempputyöllistämisellä ja tilastokikkailulla. Mutta siitä huolimati toivotan teille päin onnen ja menestyksen sävyttämää uutta vuotta.

  VastaaPoista
 2. Tervehdys Yrjöperskeles!

  Epäilen kikkailua, mutta hallitusherrat oli niin muikeina, ettei viitsinyt pilata heidän juhlaansa. Onnellista ja menestyksekästä uutta vuotta koko Perskeleen klaanille.

  VastaaPoista
 3. Mollivoittoinen loppuvuosi, häh?

  Sanoit: "Aktiivimalli rankaisi työttömiä ja nyt valmistuneessa tutkimuksessa heikoimmille jäivät 45-55 vuotiaat miehet."
  Totta. Meitä on aina kohdeltu kaltoin. Onneksi ikäverrokkidaamit ymmärtävät ja lohduttavat.

  Krypta! Hymy edellä ensi vuoteen!!!

  VastaaPoista
 4. Tervehdys Veijo Hoikka!

  Ei niinkään mollivoittoinen vaan realistinen.

  VastaaPoista