Aiheittain

torstai 21. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017 Kahdeskymmenesensimmäinen luukku

Tonttu Tohvelo istui aamiaisella kaikessa rauhassa, sillä kiireet ovat nyt poissa ja Tonttulan väellä oli oma joulu, sillä jokainen tonttukylä oli vuorollaan vapaalla jouluna eli kukaan ei ollut jakamassa lahjoja. Aatoksi saa koulun juhlasali koristelun ja ohjelmaakin on tarjolla.

Aamiaisen syötyään, päätti Tonttu Tohvelo siivota kotikolonsa, kuten hän sitä nimitti. Matot hän vei ulos, tomutti ne ja kääri rullalle, sillä sateinen vuosi oli ne kovin kuraannuttanut, paitsi olohuoneessa ja makuuhuoneessa, jonne hän ei koskaan mennyt kuin tossusilla. Likaantuneet matot hän vei varastoon odottamaan kesää ja pesua. Olo- ja makuuhuoneen matot jäivät narulle tuulettumaan.

Imuroidessaan ja pölyjä pyyhkiessään hän ajatteli eilisiltaa ja lahjaa, joka oli valmistunut viime sekunneilla. Tonttu Kutterinpurun johdolla Tonttu Jäkälä, Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu olivat tehneet ovet ja kaiverruksen malli oli saatu TES:n Matias Maalakalta, joka oli Juulian kotiseudulla tekemässä tarkastustaan. Matias oli soittanut tiedon suoraan puutyöverstaalle, sillä Korvatunturilta oli niin ohjeistettu, kun Tonttu Agricola oli sinne soittanut, että lahja saadaan tehtyä.

Nukketalo sai siten peiliovet, joissa kummassakin oli viisi peiliä. Tonttu Jäkälä teki peilit ja niiden koristeleikkaukset yhdessä Tonttu Kutterinpurun kanssa. Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu tekivät karmit ja niiden koristeleikkaukset sekä kiinnittivät saranat ja lukot. Kun osat olivat valmiit ne koottiin. Koska ei ollut mahdollista enää puristaa osia yhteen, niin ne puutapitettiin ja onneksi niitä oli valmiina, muutoin ei aika olisi riittänyt.

Tonttu Tohvelo siirtyi luuttuamaan lattioita ja muisteli eilisen maalausta. Hän ei tiennyt, että puuta voidaan kuultomaalata tavallisella kenkälankilla. Tonttu Kutterinpuru näytti työtavan ja jokainen ryhtyi hieromaan lankkia oveen kevyin pyörittävin liikkein pehmeällä sienellä. Kun oikea sävy oli valmis, niin pintaa lämmitettiin hieman, että se muuttui kovaksi. Ovet kiinnitettiin paikoilleen ja ne saivat hennon lakkapinnan.

Tonttu A.P. Kirjasin oli mitannut talon koon siten, että ovet olivat osin auki ja riensi hakemaan varastostaan tarpeeksi suuren laatikon ja vei sen koulun saliin. Riku Rohtoyrtti ja Samu Sirkkeli olivat paperirullan kanssa valmiina, sillä mitat oli toimitettu aiemmin. Tämä rulla oli niin suuri, että se tuotiin painotalolta hylsyn ympärillä, joka oli valmistettu paksusta kartongista ja asetettiin vartavasten tehtyyn telineeseen. Tästä sen saattoi vetää pöydälle suoraan, kun kysessä oli suuri paketti.

Toomas Suopunki oli hakenut poronsa ja reen, sillä nukketaloa ei ahkiossa kuljeteta. Tontut toivat nukkekodin rekeen, joka nopeasti vei sen koululle, jossa Joonas Porosuksi odotti pihalla ja veivät yhdessä varoen nukkekodin saliin. Tonttu Tekstiili oli järjestänyt nuket paikoilleen. Nukketalo pakattiin ja tuettiin siten, että juuri valmistuneet ovet eivät vaurioidu. Pilliin puhallettiin kerran ja nyt oltiin todella kalkkiviivoilla. Nyörit kiinni ja kortti paikoilleen ja Riku ja Samu kiikuttivat nopeasti lahjalaatikon voimistelusaliin ja nyt tuli kaksi pillin vihellystä. Oikea laatikko löytyi helposti ja paketti saatiin tukevasti kuljetuslaatikkoon, jotta se ei kaatuisi. Ahkiolan Kuljetuksen tontu tarttuivat kuljetuslaatikkoon, kun pilliin puhallettiin kolmesti eli tämän jälkeen kuljetuslaatikot poistuvat eikä niihin voi enää lisätä.

Tonttu Tohvelo lähti hakemaan matot ulkoa ja asetti ne paikoileen sekä varastosta muuta puhdas matto keittiöön ja eteiseen. Tonttu Tohvelo huokasi syvään ja totesi: "Melkoisen viime tinkaan jäi, mutta onneksi Juulia ei joudu nyt pettymään ja nukketalo oli muuten valmis, joten siinä oli sähköt ja huonekalut valmiina. Huomenna haen kuusen."

Miten onnistuu kuusen haku? Se selviää kun aukenee kahdeskymmenestoinen luukku.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti