Aiheittain

tiistai 5. joulukuuta 2017

Suomi 100 vuotta osa XXI

Niputan nyt kolme vuosikymmentä yhteen, sillä näistä ei ole hyvää sanottavaa. Pankkikriisi, lamat, konkurssit, tuotantolaitosten alasajot ja YT-neuvotteluista oli käytännössä tullut pelkkä ilmoitus seuraavista potkujen saajista ja niitä sitten on riittänytkin.

Heti vuosikymmenen vaihduttua havahduttiin talouden ylikuumenemiseen ja sitä seurasi pankkikriisi, jonka pankit olivat itse aiheuttaneet eli holtiton luotonanto. Valtiovalta ryhtyi sitten näitä hulttioita tukemaan ja maahan iski todellinen lama. Juustohöylällä sivallettiin kaikkialla, ainoa vaan, että kaikki kantit höylättiin, joten paljon ei jäljelle jäänyt. Konkurssit olivat hyvin yleisiä ja tästä ajalta onkin sanontqa, että viidestä yrittäjästä kaksi on haudassa, kaksi mielisairaalassa ja yksi yrittää selvitä jotenkin.

Tämän koko myös Irene karvaasti, sillä perjantaina, äitien päivää edeltäneenä, oli tullut ilmoitus, että osaasto joudutaan sulkemaan säästösyistä, jos muita säästöjä ei keksitä. Osaston väki yhdessä mietti ja osastonhoitaja Anja pyysi Ireneä keksimään säästöjä. Hän yövuorossa sitten laati ja ensimmäinen säästö oli talouspäällikön virka, sillä hän muisti vanhan talouspäällikön sanoneen, että näin pienen talon hommat hoituu vasemmalla kädellä.

Osasto säästyi, mutta talouspäällikkö ei enää tervehtinyt Anjaa, sillä hän luuli osaston esittämien säästöesitysten takana oli nimen omaan osastonhoitaja. Kuntatalous ei tästä enää toipunut koskaan ja suorittavan työväen määrä romahti ja tarvikehankinnat ajettiin minimiin eli käytössä yhä 1950-luvun sairaalasängyt. Lisänä kaaokseen oli somaleiden saapuminen, jotka saapuivat pahimman laman aikana ja heitä tuli tuhansittain. Heistä ehkä promillen verran on "suomettunut", mutta suurin osa ei. Tulloinkin tulijat valittivat ruuasta, joka ei oikein heidän kulttuuriin sopinut.

90-luvulla myös maa sai teknologiaa aikaiseksi. Olihan edellisellä vuosikymmenellä ollut jo MikroMikko tietokoneet ja NMT-verkkokin saatu pystyyn, mutta puhelimet olivat melkoisia halkoja. Irene oli hoitajakoulun aikaan hankkinut pienellä muistilla varustetun sähkökirjoituskoneen, mutta 90-luvulla tuli tietokone kotiin, mutta tuolloin hinta tulostimen kanssa pyöri noin 20 000 markassa. Dos pohjainen Windows 3.11 oli melkoinen käytettävä, mutta pelit olivat tulleet jo tulloin. Tetris oli jo vanhempi, mutta rinnalle tulivat kortti, taistelu-, logiikapelit. Moni varmaan muistaa ne kaksi gorillaa, jotka paiskoivat superkovilla banaaneilla toisiaan.

Dingo huumasi, kuten myös erilaiset poikabändit. Televisioon tulivat erilaiset kilpailuohjelmat, kuten kokkisota ja haluatko miljonääriksi. Lakiin ja järjestykseen oli useita sarjoja. Jyrki päivitti musiikkia ja Akuutti kertoi sairauksista. Televisio oli analoginen ja ohjelmat tallennettiin VHS kasetille eli tutummin videokasetti. LP-levyt ja C-kasetit alkoivat jäädä historiaan ja niiden sijaan tuli CD-levy eli digitaalinen toistoväline. Suurin odotuksin ihmiset alkoivat odottaa Milleniumia, mutta toisin kävi.

Vuosisadan viimeisenä iltana oli Riitta kutsunut, Irenen ja Tapanin perheineen vuosituhatta vaihtamaan. Pöytä oli katettu notkuvaksi noutopöydäksi ja juotavaa oli tarjolla oluesta kuohuvaan. Ilta sujui rattoisasti ja hieman ennen puolta yötä siityivät kaikki pihalle. Rakettien armaadat sinkoutuivat taivalle ja iloiset huudot kaikuivat pihamaalla, sillä kaikki halusivat toivottaa hyvää uutta vuosituhannetta ja omakotialuella meteli oli melkoinen, kun kaikki huutelivat pensasaitojen takaa toisilleen.

1.1.2000 paljastui, että kaikki ei mallillaan ollut, sillä miljoonien ihmisten pankkikortit lopettivat toiminnan, sillä pankit eivät olleet riittävän ajoissa tehneet tarvittavia korjauksia. Helmikuussa valittiin presidentiksi valitettavasti Tarja Halonen ja peräti kahdeksi kaudeksi, jolloin muumimamma sekoitti kaiken sen, minkä edelliset sukupolvet olivat rakentaneet. Yltiöhumanismi levisi ja tämän vuoksi yliopistoihin tuli runsaasti kultturi-, media- ja yhteiskuntatieteellisiä tiedekuntia, joiden aikaan saannokset ovat hyvinkin kyseenalaisia.

Kehitysmaalaisten maahanmuutto alkoi näkyä erilaisina terrotekoina ja maassamme raiskaustilastot näyttivät hyvin synkkää prosenttia tulijoiden osalta. EU jakoi kansan ja 2002 vaipui historia hämäriin Suomen markka, sillä eurot otettiin käyttöön. Tämä ilahdutti ainoastaan paljon matkaavia ja numismaatikoita.  Valtiovalta puhui kirkkain silmin hintojen halpenemisesta, mutta hyvin pian paljastui todellisuus. Alkuun yksi euro oli 5,94573 markka, mutta ei mennyt kauaakaan, kun huomattiin, että 1 euro = 1 markka. Kiinteistövero jatkoi nousuaan.

Elekroniikka halpeni, mutta asumiskulut nousivat. Tietokoneen sai halvemalla kuin vuotuinen sähkölasku. Eikä tullut yllätyksenä, että työttömiä oli yhä enemmän. Monet teollisuuslaitokset siirsivät tuotantoaan halvempiin maihin ja YT-neuvvottelujen seurauksena meni kortistoon huimat määrät ammattitaitoista väkeä.

Koulukirjoista tuli kierrätysmateriaalia. Enää ei saanut edes tehtäväkirjaan tehdä merkintöjä, sillä niitä oli käytettävä vuosia. Lama seurasi toistaan ja jo 2007 alkoi seuraava. Tämän seurauksena katosi työpaikkoja yhä enemmän.

Tietokoneet valtasivat yhä enemmän alaa ja myös Irenen työmaalle ne tulivat, mutta eivät helpottaneet hommia mitenkään vaikka kuinka mainostettiin niin käyvän. Ensin oli tullut tyhmät päätteet, mutta lopulta tuli oikeat PC:t, mutta ohjelmat olivat hankalia. Internet-yhteys teki sen, että porukka lataili taustakuvia ja seikkaili netissä muutenkin (erityisesti konttoriväki), joten virukset jatkoivat leviämistään. Käyttörajoituksia tuli paljon ja Irene hermostui täysin, sillä monien sairaalalaitteiden valmistajien sivuille ei päässyt ja tätä tietoa hän olisi tarvinnut.

Eipä hyvältä näyttänyt 2010-lukukaan. Maamme lippulaiva Nokia myytiin Microsoftille 2014 ja pian sen jälkeen sen toiminta loppui. Vanhat tutut kauppahuoneet meni yksi toisensa jälkeen konkurssiin. Anttila ja Seppälä menivät nurin täysin ja Stockmann ketju on suurissa vaikeuksissa. Työttömyys karvoi vauhdilla.

Valtion velka paisui uusiin lukemiin ja sen seurauksena mm. tiestö rapistui huolestuttavaan tahtiin. Leikattiin vähän joka suunnalta, mutta herrat porskuttivat. Paljastui, että moni entinen kansanedustaja nautti sopeutumiseläkettä puhtaalla omallatunnolla vaikka teki minimipalkalla töitä ja nosti optioita. Samaan aikaan kasvoi leipäjonot, joissa ei enää ollut pelkkiä holisteja, vaan tavallisia perheitä.

Yltiöhumanisni oli saanut jo katastrofaaliset mittasuhteet ja tästä seurasi se, että mies ei voi olla mies ja nainen ei voi olla nainen. Sukupuolia olikin yhtäkkia paljon. Kansan kirkkommekin pitäisi luopua periaatteistaan ja sateenkaaria riittää. Feminismi alkoi tämän seurauksena elää massiivista kukoistuskauttaan. Mies ei kelvannut enää muuhun, kuin seksuaaliseen häiriköintiin. Se siitä tasa-arvosta.

2015 saimme nauttia alaikäisten poikalasten tulvasta, kun arabikevät aiheutti sotia ja pelko oli voimakas ja oma elämä uhattuna kotimaassaan. Nämä eivät sopeutuneet sen paremmin kuin nuo 1990-luvun somalitkaan. Taas alkoi vääntö ruuasta, virikkeiden vähäisyydestä, jne. Papereita ei ollut enää taskussa, mutta merkkivaatteet ja älypuhelimet kyllä. Maahan syntyi pakolaiskeskusrahastus, jossa erilaiset instanssit pyrkivät hyötymään tulvasta. Sopeutumista ei tapahtunut ja se valitettavasti näkyy rikostilastoissa ja etenkin seksuaalirikoksissa. Yltiöhumanistit syyttivät tavista rasistiksi, joka ei ymmärrä hädänalaista.

Poliitikkomme eivät saa mitään aikaiseksi. Liikenneminiseteri sekoitti oman sopan, sote on jo verrattain tragikoominen näytelmä, ellei peräti farssi. Valtion velka kasvaa ja byrokraattien määrä kasvaa. Koulutuksesta leikataan, kuten monesta muustakin ja yhä useampi suomalainen on vajonnut köyhyysloukkuun.

Pankit ovat siiryneet nettiaikaan ja monessa konttorissa ei käsitellä käteistä rahaa lainkaan. Useat julkihallinnon palvelut ovat siirtyneet suuriin kaupunkeihin. Lääkäriin pääset ehkä kuukauden kuluttua, jos asia ei ole kiireellinen. Toimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelalle, joka sössi koko homman ja lahjakkaasti. Hammashoito kunnalla on jo liki mahdottomuus.

Yksi positiivinen asia on se, että tupakointi on vähentynyt, sillä se on korvattu huumausainella. Suurien kaupunkien jätevesitutkimuksessa havaittiin suuria määriä huumausaineita ja niistä ovat julkkiksemme kärähtäneet säännöllisesti.

En enää usko seuraavaankaan vuosikymmeneen. Nälkävuodet sentää olivat lyhyempiä.

2 kommenttia:

  1. Sanoisin, että hyvin niputettu ja kertoo sen alamäen mikä viime vuosikymmeninä on tapahtunut. Näyttää siltä että hajottaminen ja tuhoaminen on helppoa ja rakentaminen vaikeaa. Kun ei edes tiedä, milloin päästään rakentamaan. En usko minäkään seuraavaan vuosikymmeneen. Pohjaa ei olla vielä läheskään saavutettu.

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Yrjöperskeles!

    Kasasin vain pahimmat ja lisää tulisi. Totta puhut, sillä pohjalle on vielä matkaa.

    VastaaPoista