Aiheittain

sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017 Kolmas luukku

Tonttu Tohvelo heräsi aikaisin, huonosti nukutun yön jälkeen. Hän oli hyvin huolestunut ystävästään Tonttu Kotitontusta, joka ei ollut tullut kotiin vieläkään. Tonttu Tohvelo keitti puuron ja laittoi kahviveden kiehumaan. Vain pari lusikallista ohrapuuroa sai nielaistua, kun kuuli koputuksen ovelta ja riensi avaamaan. Oven takana oli kuin olikin hänen hyvä ystävänsä ja huoli haihtui saman tien.

"Missä sinä olet ollut?" kysyi Tonttu Tohvelo. Tonttu Kotitonttu hymyili levesti ja sanoi: "Olin Lakkasuon kylässä, onkos sinulla puuroa, sillä toin hieman tuomisia sieltä." Tonttu Tohvelo sanoi: "Puuroa on ja kahvia kanssa ja saat kertoa retkestäsi, sillä olin hyvin huolissani." Kaverukset siirtyivät keittiön pöytään ja Tonttu Kotitonttu otti kassistaan lakka-, puolukka-, karpalo- ja mustikkahilloa. Tonttu Tohvelo oli heikkona karpaloihin, joten hän ammensi monta lusikallista puuronsa päälle, joka oli jäänyt kesken syönnin, kun ovelle oli rientänyt.

Tonttu Kotitonttu otti ohrapuuroa ja laittoi siihen lakkahilloa ja ryhtyi kertomaan: "Sain toissa yönä puhelun, että sisareni on saanut kaksoset, tytön ja pojan. Halusin sinne heti ja Toomas Suopunki lainasi poronsa ja rekensä, joten pääsin sinne nopeasti, sillä onhan Aliina sisareni ja pidän myös paljon hänen puolisostaan Tonttu Sudenmarjasta." Tonttu Tohvelon silmät levisivät ammolleen ja sanoi: "Kaksoset. Kuinka sisaresi voi ja pikkuiset?"

Tonttu Kotitonttua nauratti ja lausui: "Kyllä kaksi somaa tonttulasta ja kaikki voivat hyvin. Olihan minulla siellä muutakin asiaa ja siksi vierailu hieman venyi, mutta syödään nyt nopeasti, sillä juna täytyy saattaa lähtökuntoon, sillä huomen aamulla on lähdettävä hyvin aikaisin." Puuron ja kahvin lomassa sitten keskusteltiin juhlavieraiden noudosta ja astiat tiskattuaan kaverukset suuntasivat veturihallille. Tonttu Kotitonttu onnistui vieläkin pitämään salaisuutensa.

Veturihallilla olivat jo kaikki paikalla ja Millisentti Mitta täydessä vauhdissa. Tonttu Tohvelo ei voinut kuin ihailla Millisentin tehokuutta. TSV:n väki oli tehnyt työnsä eli halkovaunut olivat täynnä. Tonttu Tohvelo kertoi Tonttu Kotitontulle eilisestä kokouksesta, joten nyt oli vain viimeistelyjen vuoro. Pedit pedattiin, liinat laitettiin pöydille, ruuat tuotiin ja jälleen esilämmitettiin veturi sekä tarkastettiin, että kaikki on kunnossa aamua varten.

Kun työt oli tehty, niin kukin lähti kotiinsa ja teki viimeiset valmistelut matkaa varten. Tonttu Kotitonttu sanoi: "Minä laitan saunan lämpiämään meille ja sinä voit tehdä niitä iki-ihania voileipiä. Samalla pakataan varusteet valmiiksi. Sopiiko sinulle?" Totta kai moinen kelpasi Tonttu Tohvelolle ja riensi kotiinsa laittamaan voileipiä ja siinä sivussa pakkasi kassinsa valmiiksi. Kaverukset saunoivat ja nauttivat Tonttu Tohvelon tekemiä voileipiä, jossa oli loimukalaa ja Tonttu Tohvelon itse säilömää ruohosipulia.

Huomenna lähdetään, mutta minne? Se selviää, kun aukenee neljäs luukku.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti