Aiheittain

sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017 Seitsemästoista luukku

Tonttu Tohvelo oli nauttinut aamiaisen, mutta luki vielä Tonttulan Sanomia ja joi kolmannen kupin kahvia. Yleisönosastolla oli kirjoitus tonttupojalta, joka kyseli helppoa piparkakkutaikinan ohjetta, sillä tonttuäiti oli saamassa hänelle siskoa tai veljeä ja oli nyt sen vuoksi sairaalassa. Äidin keittokirjan ohje tuntui kovin vaikealta, sillä sitä piti kuumentaa ja jäähdyttää ja sen sellaista. Allekirjoittajana oli Mikael Myllynkivi ja puhelinnumero oli sen alla.

Tonttu Tohvelo muisti hyvin junamatkoilta Mikaelin, joka asui Myllykylässä ja taisi kesällä täyttää 13 vuotta ja hyvin kiinnostunut veturista. "Hei, minä voin auttaa, sillä mummon keittokirjassa on se helppo ohje, jolla minä teen piparit": hihkaisi Tonttu Tohvelo ja riensi hakemaan kirjan ja avasi kirjan reseptin kohdalta. Haki sitten lehden ja ryhtyi vääntämään puhelinnumeroa.

Puhelin ehti tuutata vain kaksi kertaa, kun luurista kuului reippaasti: "Mikael Myllynkivi puhelimessa." Tonttu Tohvelo esitti itsensä ja kertoi soittaneensa piparireseptistä, jota kaivattiin. "Onko sinulla tosiaan sellainen, kun ajattelin tehdä vähän joulua valmiiksi ja äitillä taitaa olla kädet täynnä.": riemuitsi Mikael.

Tonttu Tohvelo kehoitti hakemaan kynän ja paperia ja kun ne oli esillä, niin alkoi Tonttu Tohvelo luetella: "250 g voita tai margariinia. Voipaketissa on ne viivat ja yksi viivan väli 50 g. 3 desilitraa sokeria, 2 desilitraa siirappia, 2 ruokalusikallista piparkakkumaustetta, 2 kananmunaa, 8 desilitraa jauhoja ja 4 teelusikallista soodaa. Saitko kaiken ylös." Mikael vastasi luettelemalla luettelon, että kaikki on kirjattu ja Tonttu Tohvelo jatkoi: "Mittaa jauhot ensin yhteen kulhoon ja lisää siihen sooda ja sekoita. Sulata margariini ja lisää hyvin vatkaten muut aineet ja lopuksi jauhot kauhalla sekoittaen. Anna jäähtyä tunti ja sitten voit leipoa. Piparit paistetaan 175 ° C, kun saavat vähän väriä. Valvo paistamista, sillä palavat herkästi:"

"Odotatko hetken, niin käyn katsomassa nuo mausteet?" Toki Tonttu Tohvelo odotti ja pienen hetken päästä oli Mikael taas linjalla ja sanoi: "Muut löysin, mutta en piparkakkumaustetta." Tonttu Tohvelo sanoi: "Ei hätää, tässä tulee ohje sen tekemiseen. Tarvitset teelusikan ja purkin. Mittaa purkkiin 2 lusikallista inkivääriä, 1 neilikkaa, 2 kardemummaa, 3 maustepippuria ja 2 kanelia ja sekoita hyvin. Niin ja mausteet ovat jauhettuja." Mikael kysyi, että paljonko tästä tulee pipareita ja Tonttu Tohvelo sanoi, että koosta riippuen noin 40-50 kappaletta. Mikael kiitti kovin ja kiiruhti sitten kouluun.

Tonttu Tohvelo suuntasi pajalle ja jatkoi pienojen sorvaamista. Tonttu Kotitonttu jatkoi puolestaan päätyjen koristeiden leikkuuta. Eilen oli saatu valmiiksi suunnitelma ja tehty jalat, pohjakehikko ja pohja sekä yläkaiteet sivuille. Eihän yksi päivä riittänyt alkuunkaan kahden pinnasängyn valmistamiseen ja Tonttu Kutterinpuru oli antanut työlle siunauksen ja antanut tunnustuksen hyvästä suunnittelusta, sillä hyvä suunnitelma on kaiken a ja o.

Päivän posti toi puutyö-, metallityöpajalle sekä lahjavarastoon kirjeet, jotka oli osoitettu pajojen johtajille. Kunnanjohtaja Tonttu Tuikitärkeä pyysi anteeksi, sillä tarkastusajankohta oli huonosti valittu. Samalla hän pahoitteli aiheutettua haittaa. Tonttu Ikirouta nyökkäsi tyytyväisenä ja ajatteli: "Olisi ollut syytä tutustua ohjeeseen hieman aiemmin, mutta sattuhan sitä tontuillekin."

Kuinka onnistui Mikaelin piparit? Se selviää, kun aukenee kahdeksastoista luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti