Aiheittain

sunnuntai 24. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017 Kahdeskymmenesneljäs luukku

Tonttu Tohvelo heräsi myöhään ja ryhtyi nauttimaan riisipuuroa, jota hän oli illalla keittänyt suuren kattilallisen ja jättänyt sen hautumaan yön ylitse. Nyt hän ammensi kulhoonsa puuroa, joka oli vielä kuumaa ja päälle kaatoi mustikkasoppaa. Tonttulan Sanomat kertoivat Korvatunturin koneiden lähteneen jo hyvin aikaisin kohti kaukaisia maita. Lehdessä oli myös ilmoitus Tonttulan omasta joulujuhlasta, joka alkaa kello 14. Tonttu Tohvelo söi vielä kinkkuvoileivän kahvin kanssa.

Aamiaisen jälkeen ryhtyi lämmittämään saunan pataa ja viritti kiukaan sytytysvalmiiksi. Hän haki vielä korillisen puita ja huomasi, että Tonttu Kotitonttu oli lähdössä ja huikkasi tälle: "Etkö vietä joulua kotona?" Tonttu Kotitonttu sanoi: "Menen siskon luokse aatoksi, sillä tahdon nähdä hänen reaktionsa niiden pinnasänkyjen suhteen, mutta tulen joulupäivänä kotiin." Tonttu Tohvelo pyysi välittämään hyvänjoulun toivotukset Aliinalle ja Tonttu Sudenmarjalle.

Tonttu Tohvelo vei puut saunalle ja palattuaan sisälle, kuuli puhelimen soivan. Hän vastasi puhelimeen ja soittajana oli hänen serkkunsa Tonttu Mortteli Myllykylästä, joka sanoi: "Olen nyt lähdössä luoksesi, kuten sovittiin ja olen perillä puoliltapäivin." Tonttu Tohvelolla meni konseptit hetkeksi sekaisin, mutta muisti sitten, että tämä oli sovittu jo kauan aikaa sitten ja sanoi: "Tervetuloa, laitan puolista pöytää siksi."

Tonttu Tohvelo laittoi keittiön pöytään valkean liinan ja sen päälle punaisen kaitaliinan sekä viisihaaraisen kynttelikön ja siihen valkoiset kynttilät. Kattoi lautaset ja atrimet sekä haki kannullisen kotikaljaa juotavaksi ruuan kanssa. Hän otti suuren vadin ja laittoi sen keskelle suolasilakkaa ja savustettua nieriää sekä kuori ja pieni suuren sipulin vadille. Keitti ja lohkoi kananmunia ja perunoita ynnä asetti ne vadin reunoille. Sitten vielä punajuuria ja suolakurkkuja sekä kalan päälle vielä hieman tilliä.

Hän ehti pukeutua juhlaa varten ja vyön solkea kiinnittäessä soi ovikello. Oven takana oli Tonttu Mortteli iloisesti hymyillen. Tonttu Tohvelo toivotti tervetulleeksi ja ohjasi serkkunsa pöytään. Tonttu Mortteli sanoi: "Onpa hyvän näköistä, olet sitten laittanut pöydän koreaksi." Tonttu Tohvelo oli hyvillään ja kehoitti pöytään. Pojat soivat hartaudella ja molemmat kehuivat nieriää loistavaksi. Tonttu Mortteli taas kehui Tonttu Tohvelon viilikastiketta kalalle. Syötyään he korjasivat pöydän ja lähtivät Tonttulan joulujuhlaan koululle.

Millainen oli juhla oli ja miten serkusten aattoilta sujui? Entä Miten sujui aattoilta Raunolla ja pikku Juulialla? Entä Mikan, Marin, Avan ja Adan joulu? Se selviää kun aukenee viimeinen luukku huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti