Aiheittain

keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017 Kuudes luukku

Illan ja yön aikana oli juna tehnyt matkaansa miehistön vuorotellessa. Yön aikana vuorot olivat vaihtuneet kahden tunnin välein, jotta myös veturimiehet olisiva virkeänä illan juhlissa. Aamulla vieraat heräsivät puuron tuoksuun ja ravintolavaunu täyttyi hetkessä. Oli puuroa, marjakeittoa, leipiä, leikkeleitä ja paljon kahvia.

Ensimmäisenä sai kielensä notkeaksi Raami Rotwalli, joka kysyi Millisentiltä: "Mistä tämä upea vaunu on kotoisin ja mistä nämä herkut?" Millisentti vastasi: "Meillä itsellä oli juna ja neljä vaunua, joista vain yksi oli makuuvaunu. Tämä ravintolavaunu ja kaksi makuuvaunua löytyi Norjasta, eräästä puolilahosta vajasta. Tonttulassa sitten vaunut kunnostettiin huolellisesti. Ruuat ovat peräisin Tonttulasta ja sen lähikylistä. Esimerkiksi marjat tulevat Lakkasuon kylästä ja kalat Tonttulasta."

Margareeta Jaarli kehui kovin lohileipiä. Hän ihaili liinoja ja kattausta. Lopulta hänen oli pakko kysyä: "Entä nämä liinat, verhoilut ja astiat?" Tähän saattoi Miilisentti vastata suurella ylpeydellä ja lausui: "Liinat ja verhoilut on Tonttulan vaatturimestari Tonttu Tekstiilin ja hänen perheesä ja tekstiilityötä opiskelevien käsialaa. Osa sisustuksista oli tuhoutunut, mutta sen verran oli jäljellä, että Tonttu Tekstiili sai tehtyä mallit. Astiat ovat osin junan alkuperäisiä, mutta ravintolavaunun astiasto löytyi samasta vajasta ja saimme sen lahjaksi."

Aurora Strand kurkisti kahvitassin alle ja sanoi: "Bavaria ja vuosimalli on leiman perusteella 1899." Vieraat nyökkäsivät hyväksyvästi, sillä Aurora oli leimojen, sinettien, postimerkkien ja rahojen tuntija. Puolilta päivin tultiin Kilpisjärvelle, josta nousi matkaan uusi vieraita. Alv Fjord Tromsasta, Islannista saapui Maggi Baldursdóttir, Huippuvuorilta Alv Bjørn sekä joukko sukulaisia ja ystäviä.

Päivän aikana oli myös Tonttulaan tullut vieraita omalla kyydillä. Viimeiset valmistelut suoritettiin. Kunnantalon kello kilautti viimeiset lyöntinsä ja samalla saapui juna Tonttulaan. Vieraita vastassa oli paljon väkeä, jotka siirtyivät soihtukujaa myöten kunnantalon edustalle. Tonttu Sointuvan johdolla tonttuorkesteri soitti juhlallisen Finlandia hymnin, jonka jälkeen nostettiin lippu salkoon. Tonttu Sirkkeli valvoi nostoa, jonka tänä vuonna nostivat tonttukoulun päätösluokan oppilaista Ossi Ohmi, Juliana Juuristo, Kalle Kutterinpuru ja Veli Vesitonttu. Nosto sujui mallikkasti ja juhlallisesti. Tämä sai Tonttu Sirkkelin hiljaa huokaisemaan, sillä hän havaitsi oppilaista suuren kunnioituksen huokuvan.

Vieraat ja kylän väki siirtyivät koulun juhlasaliin aterioimaan. Juhla-aterian alkuruokana oli mehukasta hirvipaistia yrttien kera, pääruokana riekkoa juures pedillä ja jälkiruokana mesimarjahyydykettä sulkaakastikkeella. Aterialla tarjottiin viinejä, jotka Lakkasuon kylä on omista marjoista tehnyt. Tomte Kyrktorn kehui kovasti mustaviinimarjaviiniä, kun taas Raami Rotwalli piti parhaana kriikunoista tehtyä viiniä. Ateria kruunattiin kahvilla ja konjakilla, jotka oli lahjaksi lähetetty Ranskasta ja lahjan antajana oli Lutin Chãteau Le Roi.

Ateria päätteksi nousi puhujapönttöön Tonttu Tuikitärkeä, joka toivotti vieraat tervetulleeksi juhlaan. Kaunispään tonttukylä esitti runoin ja lauluin Tonttulan historian. Tonttu Agricola nousi vuorostaan puhujapönttöön ja lausui: "Nyt juhlimme kylämme 3500 vuotisjuhlaa ja itse Suomikin viettää satavuotisjuhlaansa, joka on pitkä ihmisten mittapuulla. Tämän merkkivuotemme kunniaksi juhlistamme sitä monin tavoin ja nyt pyydän lavalle nousemaan Tomte Kyrktornin ja Wihtori Wäkevän." Molemmat nousivat lavalle ja Tonttu Agricola jatkoi: "Pyydän nyt lavalle Jäkälän ja Kaarnan perheet."

Jäkälän ja Kaarnan perheet astuivat esiin ja Tonttu Ikirouta hymyili leveästi. Hieman arastellen perheet nousivat lavalle, mutta Tomte Kyrktornin lempeä katse poisti pelon. Tonttu Sirkkeli vieritti maljan lavalle ja Tonttu Manteli toi lähdevettä, joka oli lämmitetty. Vieraat nousivat ylös ja Tomte Kyrktorn ja Wihtori Wäkevä kastoivat pienoiset pojat. Nimeksi tuli Juunas Jäkälä ja Kari Kaarna.

Juhlat jatkuivat vielä pitkään, mutta se selviää vasta, kun seitsemäs luukku aukeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti