Aiheittain

tiistai 19. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017 Yhdeksästoista luukku

Tonttu Tohvelo heräsi aikaisin, teki aamiaisen ja ryhtyi sitä nauttimaan sekä lukemaan Tonttulan Sanomia. Lahja tilanne oli erinomainen ja vielä saapuvien kirjeiden toiveet pystytään täyttämään. Tonttu Tohvelo huomasi joutuneensa artikkeliin. Mikael oli kertonut pipareista kaverilleen, jonka isä taas oli paikallinen reportteri ja kirjoitti siitä jouluisen tarinan. Nuorukainen oli halunnut auttaa äitiään, joka oli juuri saanut pienokaisen ja toivoi helppoa piparireseptiä ja oli sen Tonttu Tohvelolta saanut. "Mitähän tästä vielä seuraa": mumisi Tonttu Tohvelo.

Tonttu Tohvelo lähti sitten kohti koulua ja matkalla hänet yhytti Juuso Jäkälä ja Kalle Kaarna. Pojat huikkasivat Tonttu Tohvelolle: "Hei, onko sinulla antaa se pipariresepti meille? Äideillä on kovasti työtä pikkusisarusten vuoksi, joten tahdomme auttaa äitejä." Tonttu Tohvelo lupasi ja pyysi pojat käymään, kun talkoot ovat ohitse. "Mekin saadaan nyt osallistus talkoisiin ensimmäisen kerran.": julisti Kalle Kaarna. Totta, sillä pojat olivat nyt toisella luokalla, joka oikeutti paketointitalkoisiin, jossa oppilaille opetettiin paketoinnin salat.

Koululla oli oma pöytä oppilaille ja heille annettin paketoitavaksi helppoja kohteita. Heitä opastivat toimessa Tonttu Kuusikulma ja Tonttu Tekstiili. Väki oli kokoontunut pöytien ääreen ja Tonttu Agricola nousi puhujapönttöön ja kuulutti: "Paketointisaliin ei saa tuoda syötävää tai juotavaa. Käsien puhtaudesta on huolehdittava aterioinnin jälkeen. Lounas tarjoillaan ruokasalissa ryhmille A ja C kello 11.30 alkaen ja ryhmille B ja D kello 12.30. Hiukopalaa ja juotavaa on tarjolla koulun ruokasalissa koko päivän. Päivällinen tarjotaan A ja C ryhmille kello 16 ja B ja D ryhmille kello 17. Koska työ on tarkkuutta vaativaa, niin päivä päättyy kello 19." Kyllähän kaikki tiesivät, että ruuan kanssa ei ollut asiaa paketointisaliin, mutta oli silti hyvä muistuttaa. Eihän kenestäkään ole mukava saada pakettia, jossa on kahvitahra tai rasvainen sormenjälki.

Ahkiolan Kuljetus oli tuonut suuret kuljetuslaatikot jo aikaisin aamulla voimistelusaliin. Tonttu Vauhtisuksen johdolla tarkastettiin kuljetuslaatikoiden nimikyltit ja asetettiin maakohtaisesti. Paketointityö oli täydessä vauhdissa ja paketti toisensa jälkeen siirtyi kuljetuslaatikoiden uumeniin. Tonttu Kuusikulma ohjeisti oppilaita: "Paperin tulee ylettyä koko paketin peitteeksi, mutta jos paperi jää lyhyeksi, niin sitä ei saa jatkaa lisäpalalla, vaan se korvataan uudella." Hän näytti, kuinka kirja pakataan ja kehoitti oppilaita välttämään turhaa teipin käyttöä. Tonttu Tekstiili opetti nauhojen sidontaa: "Tämä kirja voidaan sitoa keskeltä keskelle tai kulmista kulmiin.": sanoi Tonttu Tekstiili ja näytti molemmat sidonnat ja lisäsi vielä: "Huomioikaa nauhan pituus, jotta siihen saadaan nätti rusetti." Tonttu Kuusikulma kertoi myös pakettikortista ja osoitetarrasta.

Juuso Jäkälä ja Kalle Kaarna olivat pari. Yhdessä he kävivät katsomassa suuresta kirjasta lahjan saajan ja lahjan. Johan Johansson toivoi kirjaa viikinkien historiasta. He menivät kirjojen luokse ja löysivät helposti oikean kirjan. He käärivät sen pakettiin ja laittoivat nyörit ja tekivät nätin rusetin päälle. Korttiin kirjoitettiin nimi, mutta tarkkasilmäinen Tonttu Kuusikulma huomasi pienen virheen ja sanoi: "Paketti on hyvin tehty, mutta ette ottaneet tarraan osoitetta. Tämä jakelua helpottava tarra on kirjan vieressä. Tähän kirjoitetaan osoite ja se otetaan pois ennen jakoa."

Juuso ja Kalle olivat noloja, sillä asia oli jo kerrottu. Tonttu Kuusikulma taputti poikia olalle ja sanoi: "Tämä on teille vasta ensimmäinen kerta ja teille kehittyy rutiini myöhemmin, kun kertoja on useita, siksi valvomme kaikkia oppilaita, joten ei hätää. Käykää nyt katsomassa osoite ja täyttäkää tarra." Pojat kävivät katsomassa osoitteen ja kirjoittivat tarraan Nygatan 1, Norrköping, Ruotsi. He menivät etsimään oikeaa kuljetuskoria. Koreja oli valtavasti ja huomasivat Tonttu Tohvelon ja Tonttu Kotitontun kantavan suurta pakettia yhdessä. He kysyivät apua ja saivat tiedon, että R-kirjain lippu on R-kirjaimella alkavat maat ja ne ovat aakkosjärjestyksessä. Pojat kiittivät ja löysivät pian oikean kuljetuslaatikon.

Sujuuko paketointi mutkattomasti, sillä huomenna on viimeisen paketin oltava kuljetuslaatikossa kello 20. Se selviää, kun aukenee kahdeskymmenes luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti