Aiheittain

perjantai 1. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017 Ensimmäinen luukku

Tonttu Tohvelo heräsi kaamosaamuun, mutta täysin pimeää ei ollut, sillä taivaalla roihusivat valtaisat revontulet. Pikkuisen oli pakkasta aamusta. Aamupuuron syötyään ja kahvin juotuaan sekä luettuaan Tonttulan Sanomat oli Tonttu Tohvelo valmis uuteen päivään. Hän oli vielä tiskaamassa aamiaisastioita, kun ovelle koputettiin.

Tonttu Tohvelo riensi avaamaan oven ja siellä Tonttu Nokinokka, joka oli tullut Tonttujen Omalta paloasemalta, jota tuttavallisesti TOP:ksi kutsuttiin. Tonttu Nokinokka oli tullut nuohomaan ja valmistautui työhön, kun Tonttu Tohvelon puhelin soi. Siellä oli Janne Jauhopeukalo ja kysyi: "Onko sutari sinne tullut, sillä näin TOP:n johto sanoi." Tonttu Tohvelo vastasi myöntävästi ja Janne jatkoi: "Pyydä hänet tänne, sillä en saa suurta uunia vetämään ja leivät pitää saada paistetuksi."

Tonttu Tohvelo antoi luurin Tonttu Nokinokalle, joka sai kuulla ongelmasta ja lupasi tulla heti. Hän sopi Tonttu Tohvelon kanssa uuden ajan ja riensi leipomoon. Suurta uunia oli yritetty sytytää, mutta se sammutettiin, kun se alkoi heti savuttamaan. Janne Jauhopeukalo kertoi, että aiemmin syksyllä ei mitään ongelmaa ollut. Tonttu Nokinokka ryhtyi selvittämään ongelmaa ja nuohosi ensin piiput, sitten poskikanavat ja ryhtyi tyhjentämään lapiolla luukusta tuhkaa pois.

Tonttu Nokinokka huuhdahti: "Tässä on syypää ongelmaan" ja esitteli linnun pesää. "Tämä on piipun tukkinut ja eikös viime kesänä ollut piipun reunalla pesä." Janne Jauhopeukalo muisteli, että taisi olla. "Tämä on kyllä ensimmäinen kerta, kun syksyn jälkeen tätä käytetään, sillä juhlia varten tarvitaan suuret määrät leipää." Tonttu Nokinokka epäili, että syksyn tuulet ovat pesän saaneet putomaan piippuun ja sen tukkimaan.

Näin saatiin ongelma pois päiväjärjestyksestä ja suureen uunin valkeat. Veto oli hyvä eikä suuri uuni enää savuttanut, vaan tuli räiskyi pesässä hienosti.

Mitä tapahtuu huomenna. Se selviää kun aukeaa toinen luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti