Aiheittain

lauantai 16. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017 Kuudestoista luukku

Tonttu Tohvelo istui juuri nauttimaan aamiaista, kun ovelle koputettiin. Hän nousi ovea avaamaan ja oven takana oli Tonttu Kotitonttu, joka hymyillen sanoi: "Taisin keskeyttää aamiaisesi?" Tonttu Tohvelo toivotti ystävänsä tervetulleeksi ja sanoi: "Kupillinen kahvia taitaa sinullekin maistua." Toverukset istuivat pöytään ja Tonttu Kotitonttu oli vaiti, sillä hän tiesi, että Tonttu Tohvelolle ylösnousu ja herääminen on kaksi täysin eri tapahtumaa.

Kun Tonttu Tohvelo oli syönyt puuronsa ja kaksi kuppia kahvia, niin vasta nyt puhui Tonttu Kotitonttu. "Olen ajatellut, että tehtäisiin yhteistyönä sisarellesi ne pinnasängyt, joita hän juhlapäivänä kovin haikaili, sillä eihän pikkuiset kauaa enää siihen vauvakoreihin mahdu." Tonttu Tohvelo nousi pöydästä ja ravisti Tonttu Kotitontun kättä ja hymy oli levinnyt korviin asti: "Todella hieno idea, sillä olen miettinyt kovin sopivaa joululahjaa Aliinalle:"

He tiskasivat tiskit ja laittoivat ruuat kylmään ja lähtivät yhtämatkaa puutyöverstaalle. Matkalla he pohtivat mallia ja koristeita, sillä olivathan he olleet jo monta vuotta puusepän opissa ja alkaneet itse myös suunnitella esineitä.

Tonttu Tuikitärkeä oli eilen lukenut isoisänsä ja entisen kunnanjohtajan Valtteri Tuikitärkeän ohjekirjan sivua 73 ja luki sen jälleen kerran. Hän tuijotti ohjetta ja pudisteli päättään, miten hän on voinut unohtaa näin tärkeän ohjeen. "Olenko tulossa jo liian vanhanksi?: pohti hän.

Sivun otsikkona oli työpajojen tarkastaminen, joka tulee tehdä kaksi kertaa vuodessa, helmikuussa ja syyskuussa, yhdessä työpajan mestarin kanssa. Tarkastus tulee tehdä häiritsemättä työpajan toimintaa ja toimittaa havaitut puutteet kirjallisena viiden päivän sisällä. Tarkastuksessa tulee kiinnittää huomiota työpajan siisteyteen, työtapaan ja että vaatetus ynnä jalkineet ovat soveltuvat kunkin työpajan olosuhteisiin. Työpajoja ei koskaan saa tarkastaa marras- ja joulukuussa, sillä silloin pajoilla on täysi työ tehdä viimeiset työt, joten tällöin olisi tarkastuksesta suunnatonta haittaa työpajalle ja saattaa aiheuttaa tapaturman vaaran. Tonttu Tuikitärkeä päätti, että moinen tunarointi on hyvitettävä ja otti kirjoitusvälineet esille.

Millaiset pinnasägyt Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu tekivät. Entä mitä kirjoitti Tonttu Tuikitärkeä? Se selviää, kun aukenee seitsemästoista luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti