Aiheittain

tiistai 12. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017 Kahdestoista luukku

Tonttu Tohvelo ryhtyi aamisen valmistukseen ja sattui siinä touhutessan kääntymään ikkunaan päin ja huomasi, että Tonttu Agricolan kanslian ikkunassa oli valot. Hän mutisi puoliääneen: "Aikaisimpa on Tonttu Agricola töihin mennyt. Taitaa liittyä siihen kirjeeseen. Mitähän siinä oli? No, Tonttu Agricola kertoo sitten kun aika on, sillä kaukaa viisas hän on." ja jatkoi aamiaisen tekoa. Lopulta istui pöytään nauttimaan puurosta, kahvista ja voileivästä. Luki Tonttulan Sanomat ja hörppäsi viimeisen kahvitilkan ja totesi: "Tänään pajalle, mutta huomenna muuta puuhaa."

Todellakin oli Tonttu Agricola mennyt kansliaansa jo varhain aamulla ja silmäili historian kokeiden vastauksia. Paikalle tulivat hieman myöhemmin Tonttu Pykälä ja Tonttu Ikirouta. He odottivat puhelimen soivan ja hieman ennen aamu yhdeksää se soi reippaasti. Tonttu Agricola vastasi ja siellä oli Tonttu Hissukka. Tonttu Agricola siirtyi kaiutin toimintoon ja kysyi: "Onnistuiko?"

Tonttu Hissukka kertoi illan tapahtumista: "Kerron ensin, että onnistui erinomaisesti. Mari ja Miikka saivat viestimme ja luettuaan he tajusivat, että nyt on korkea aika toimia. Miikka oli soittanut äidilleen Maijulle, joka haki lapset tarhasta yökylään. Mika oli vähän ihmetellyt, kun tytöt eivät tuleet äitinsä mukana, mutta Mari sanoi Maiju-mummun halunneen tytöt yökylään ja hakenut heidät tarhasta. Tämä ei Mikalle yllätyksenä tullut, sillä äiti todella halusi tytöt usein yökylään. Mika ja Miikka saunoivat sekä nauttivat hieman olutta. Saunan jälkeen Miikka sanoi Mikalle: "Veli, olen pahoillani, että mun täytyy sanoa tämä, mutta mää en enää voi vaijeta. Toi sun nappien popsiminen saa nyt loppua. Olet piripäissäsi lyönyt Maria kahdesti ja mun mitta on nyt täynnä. Mää pelkään, että sää kajoot vielä Adaan, kummityttööni ja Avaan, noita nappeja vedellessä."

Tonttu Hissukka jatkoi: "Mika jäi tämän jälkeen tuijottamaan vuoron perään Miikkaa ja Maria, joka nyökkäsi ja laski tajottimellisen suolaista naposteltavaa takkahuoneen pöydälle. Mika kysyi Marilta, että pitääkö tämä paikkaansa ja Mari oli vastannut kyllä. Mika järkyttyi kovin, mutta Marilla oli nyt rohkeutta istua puolisonsa viereen ja ottaa kädestä kiinni. Mari sanoi myös melko suoraan: "Ihan aikuisten oikeesti, tän täytyy loppua. Mää rakastan sinua, mutta en silloin kun oot sekaisin kuin seinäkello jostain napeista."

Tonttu Hissukka kertoi, että keskustelu oli sujunut rauhallisesti, mutta painokkaasti. Mikalle oli hiljalleen valjennut tekonsa ja pyysi anteeksi Marilta. Lisäksi hän haki pussin, jossa oli kuusi tablettia ja antoi ne veljelleen ja pyysi tuhoamaan. Miikka teki työtä käskettyä ja huuhteli ne alas pöntöstä. Miikka sai veljensä uskomaan, että apua on hankittava. Miikka jäi vielä yöksi takkahuoneeseen ja vei aamulla Mikan työterveyteen. Tonttu Miinus on mukana ja tiedoitan huomenna lisää.

Tonttu Agricola kiitti ja läsnäolijat keskustelivat tilanteesta. Tonttu Ikirouta oli hyvillään, kun Mikan silmät saatiin auki ja ihmetteli, ettei aiemmin ollut asiaa otettu esille. Tonttu Pykälä oli myös tyytyväinen ja sanoi: "Tämän olisi pitänyt tapahtua jo ennen ensimmäistä lyöntiä. Puuttumisen kynnys on vaan ihmisillä niin korkea ja perheen sisäisistä asioista ei juuri puhuta. Tonttu Agricola totesi: "Valitettavasti näin se on, mutta olkaamme kiitollisia, että herääminen tapahtui ennen suurta onnettomuutta, sillä niitäkin on ihmisten keskuudessa tapahtunut useita."

Kokous hajaantui, Tonttu Pykälä lähti poliisiasemalle kirjoittamaan tapahtuneen virallisiin kirjoihin, jos joutuisi tapausta vielä käsittelemään. Tonttu Ikirouta kotiinsa ja otti esille suuren kirjansa ja kirjasi tapahtuneen, jos tietoa vielä tarvitaan ja rehtori ryhtyi tarkastamaan ylimmän luokan historian kokeita. Tonttu Agricola otti esille sinisen ja punaisen musteen ja ryhtyi työhön. Ossi Ohmi oli vastannut hienosti Kalmarin unionista ja Tonttu Agricola kastoi kynän kärjen siniseen musteeseen ja piirsi numeron viisi eli täydet pisteet tehtävästä. Veli Vesitonttu oli ollut hieman huolimaton samassa kysymyksessä ja kirjoittanut aloitusvuodeksi 1395. Tonttu Agricola joutui nyt tarttumaan toiseen kynään ja kastoi sen punaiseen musteeseen. Hän piirsi viivan numero viiden ylitse ja kirjoitti viereen numeron seitsemän. Hän otti jälleen siniselle musteelle taroitetun kynän ja piirsi numeroksi 5-, sillä parin vuoden erehdys oli vähäinen, muutoi hyvin kysymykseen vastattuaan.

Mitä sanoi lääkäri, entä Tonttu Tohvelon muu puuha? Se selviää, kun aukeaa kolmastoista luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti